background

Vize İşlemleri

Umre ve Hac Vizesi İçin Gerekli Olan Evraklar

Suudi Arabistan Umre vizesi için umuma mahsus (bordo), diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize almaları gereklidir. Umre seyahati için Suudi Arabistan vize prosedürleri yerine getirilmelidir. Suudi Arabistan Umre ve Hac vize başvuru işlemleri Suudi Arabistan Konsolosluğu, Suudi Arabistan Büyükelçiliği, konsolosluk tarafından yetki verilmiş vize merkezleri veya seyahat acenteleri aracılığıyla yapılabilmektedir.

Suudi Arabistan Umre vizesinin geçerlilik süresi 30 gündür. Umre ziyaretine belirli bir tarihte gidilme şartı olmayıp sayı olarak da herhangi bir sınırlaması yoktur. Umre ziyareti sırasında Kabe ziyaret edilir, Müslüman vatandaşlar vazifelerini yerine getirmiş olur. 45 yaşın altında olan kadınlar 1.derece akrabaları olmadan Suudi Arabistan’a seyahat edemezler. Ancak eş veya baba refakatinde ülkeye girebilir, Umre ziyaretinde bulunabilirler.

Suudi Arabistan Devleti bir düzenleme yaparak Umre ziyareti yapacak kişilere turizm programı hazırlamıştır. Bu programın amacı dini nedenle ülkeyi ziyaret eden kişilerin ülkede daha fazla kalmalarını sağlayarak ülkenin turistik, tarihi yerlerini görmelerine aracı olmaktır. Böylelikle Müslüman vatandaşlar Umre ziyaretlerinden sonra ülkenin kültürünü daha yakından tanıyabilmektedir.

Suudi Arabistan vizesine sahip olmak isteyenlerin pasaport bilgileri online sistem üzerinden Suudi Arabistan’a iletilir. Alınacak onay ile beraber kayıt işlemleri başlatılmış olur. Hac vizesi başvuru işlemlerinin seyahat tarihinden 1 ay önce başlatılması tavsiye edilmektedir. Suudi Arabistan vizesine başvuru yapacak kişilerin Suudi Arabistan resmi makamlarından davet mektubu almaları gerekmektedir.

8 yaşından küçük çocukların Umre ziyareti için yanında annesinin bulunması gereklidir. Yanlarında 1.dereceden yakın akrabaları olsa bile anne olmadan Umre ziyaretine gidemezler.

9 ve 18 yaş arasındaki çocukların Umre ziyaretinde yanlarında anne ve baba olmayacaksa 1.dereceden yakın akrabalarından biri olmalıdır. Bu kişiler noter onaylı muvafakatname ve aynı zamanda her kişi için vukuatlı nüfus kağıt örneği alınması gerekmektedir.

18 ve 45 yaş arasında olan ve yalnız Umre seyahati yapmak isteyen kadınlara Suudi Arabistan yasalarına istinaden Umre vizesi verilmemektedir. Umre vizesinin verilebilmesi için yanlarında 1.dereceden akrabalarının olması gereklidir. Beraber gidilecek kişilerin de vukuatlı nüfus kayır örneği beyan etmeleri şarttır. Suudi Arabistan Umre ve Hac vize başvuru işlemlerinde karar yetkisi Suudi Arabistan Konsolosluğu’nun inisiyatifinde bulunmaktadır.

Suudi Arabistan Umre ve Hac vize başvuru formu tam okunaklı ve birbiriyle tutarlı olan bilgilerle doldurulmalıdır. Suudi Arabistan vize başvuru formu konsolosluk tarafından başvuru sahibini tanımak için oluşturmuş olduğu bir formdur. Vize başvuru formu eksiksiz ve gerçeği yansıtan bilgilerle doldurulmalıdır. Suudi Arabistan vize başvuru formu Türkçe ya da İngilizce olarak doldurabilir. Vize başvuru formu uluslararası resmi bir belge özelliği taşımaktadır.

Suudi Arabistan Umre ve Hac vize başvurusunda bulacak kişilerim pasaportlarının geçerlilik süresi seyahat sonrası için 1 yıl olmalıdır.

Suudi Arabistan Umre ve Hac vizesi ücreti Suudi Arabistan Konsolosluğu tarafından belirlenmektedir. Vize ücreti planlanan seyahatin amacına göre değişiklik göstermektedir.

Suudi Arabistan vize ücreti başvurulan vize türüne ve ülkede kalış süresine göre değişiklik göstermektedir. Mesela; davetiye belgesinin içinde tek giriş, çift giriş, çok giriş ve çalışma vizesi kategorilerinden biriyle vize başvuru işlemi yapılması durumunda Suudi Arabistan vize fiyatları değişiklik göstermektedir. Umre ve Hac vize başvuru koşulları yerine tam olarak yerine getirilmediği takdirde vize ret ile sonuçlanabilmektedir. Eğer vize ret ile sonuçlanırsa vize ücreti geri ödenmemektedir.

Umre ve Hac vizesinin sonuçlanma süresi gereken evrakların tamamlanmasına göre değişmektedir. Suudi Arabistan Konsolosluğu gerekli gördüğü durumda başvuru sahibinden ek evrak talep edebilmektedir. Suudi Arabistan Umre ve Hac vizesinin sonuçlanma süresi 5-7 iş günüdür. Ancak konsolosluğun yoğun olduğu veya tatil olduğu günler bu süreye dahil değildir.

Suudi Arabistan Umre ve Hac Vizesi için Gerekli Evraklar

Pasaport. Hac ve Umre ziyaretinde kullanılacak pasaportun en az 1 yıl geçerliliği olan yeni çipli pasaport olması gerekmektedir.

Fotoğraf: 2 adet arka fonu beyaz, güncel vesikalık fotoğraf gereklidir.

Nüfus cüzdanı fotokopisi: T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisi gerekmektedir.

Vukuatlı nüfus kayıt örneği: Suudi Arabistan Hac ve Umre vize başvuruları için 45 yaş altı eş ve çocuklar ile giden aileler için aile, adres bilgilerinin olduğu vukuatlı kayıt nüfus örneği sunulmalıdır. Eşi ile gidecek olanlar vukuatlı nüfus kayıt örneği, akrabaları ile gidecek olanlar için akrabalık ilişkisini gösterecek vukuatlı nüfus kayıt örneği gerekmektedir.

Umre, Müslümanların hac mevsimi dışında Kabe’yi ziyaret edebilmesi anlamına gelmektedir. Belirli bir tarihte gidilmesi gerekmezken, sayı olarak herhangi bir sınırlama bulunmaz. Umre’nin diğer bir anlamı ise ziyarettir. Kabe ziyaret edilir ve Müslümanları için kutsal olan yerde dini bir amaç gerçeklemiş olur.

Suudi Arabistan Konsolosluğu, Umre Ziyareti İçin Ne Yapmalı?

Umre ziyaretinde bulunacak olan kişiler öncelikli olarak Suudi Arabistan Umre vizesi almaları gerekecektir. Diyanet İşleri ve ya Diyanet İşlerince yetkilendirilmiş acentelerle Umre vizesi işlemleri gerçekleştirilebilir.

Ayrıca, 45 yaş altında bulunan bayanlar 1. derecede yakını olmaksızın Suudi Arabistan’ girişi yasaktır. Eş, oğul, baba, amca ve kayınpeder 1. Derece olan akrabalardır ve bu kişiler eşliğinde Suudi Arabistan’a giriş yapabilirler.

Suudi Arabistan Konsolosluğu, Umre Vizesi Nasıl Alınır?

Umre vizesi edinebilmek için pasaport bilgileri Suudi Arabistan’a online olarak gönderilmelidir. Alınacak olan onay ile kayıt işlemleri prosedürlerine başlanmalı, Umre yolculuğunun 15 gün öncesine kadar kayıt ve başvuru işlemleri sonlandırmalıdır.

Suudi Arabistan Konsolosluğu, Umre Ziyaretine Nasıl Gidilir?

Hac mevsimi belirli bir süreyi kapsarken, dünya Müslümanları için kutsal bir zamandır. Hac için Kontenjan sınırlaması varken, Umre ziyareti için böyle bir kontenjan söz konusu değildir. Umre ziyareti yılın her ayında gerçekleşir ve herhangi bir kontenjan sınırlaması yoktur. Her Müslüman dilediği kadar umre ziyaretinde bulunabilir.

Umre ziyaretinizin gerçekleşebilmesi için ise, bulunduğunuz il veya ilçe müdürlüklerine Umre ziyareti başvurusunda bulunabilirisiniz. Diyanet İşleri ve şirketler Umre ziyareti için organizasyonlar yaparken tercih ettiğiniz kurumla ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz. Diyanet İşlerine yatırılacak olan katkı payı ile kaydolabilir, eksiksiz olarak yapmanız gereken pasaport bilgileri ile gerekli evrakları teslim edip Suudi Arabistan Ankara Büyükelçiliği’nin vereceği Umre vizesi onayını bekleyebilirsiniz.

Suudi Arabistan Umre Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Suudi Arabistan umre vizesi evraklarınızın tamamlanmasına göre değişiklik gösterebilirken 3 işgünü içerisinde Umre vizesi alınabilmektedir.

Umre Vizesinin Süresi Kaç Gündür?

Suudi Arabistan Umre vizesi 30 günlük bir süre için geçerlidir.